Tökmagos-mindenmentes kenyér házilag! Gyorsan elkészíthető és még az alapanyagok sem kerülnek egy vagyonba!

Tökmagos-mindenmentes kenyér házilag – az alapok

Életem első kenyere ez a mindenmentes volt. Aztán többször is elkészítettem, de most újdonságra vágytam.

M.I. segítségével megterveztem ezt a tögmagos verziót és el kell hogy mondjam, ez az eddigi legjobban sikerült kenyerem.

Szükséges elektromos eszközök

  1. Mérleg: nem árt, ha grammonként tud mérni!
  2. Kávédaráló. Ha nincs liszted, akkor minden hozzávalót le kell darálnod.
  3. Zsírpapír.
  4. Kenyér- vagy őzgerinc forma. Jelen esetben jénai tálat használtam.

    Hozzávalók

    Száraz hozzávalók:

    • 150 gr kölesliszt,
    • 150 gr hajdinaliszt,
    • 100 gr fehér cirokliszt,
    • 100 gr vörös cirokliszt,
    • 100 gr rizsliszt,
    • 50 gr lenmagliszt,
    • 40 gr chia magliszt,
    • 20 gr útifűmaghéj,
    • 2 tk édes-füstölt paprika,
    • 1 tk fokhagymagranulátum,
    • 1 tk szódabikarbóna,
    • 1 tk őrölt rozmaring,
    • 1/2 tk kurkuma,
    • 10 gr só
    • ízlés szerint lenmaggal, szezám maggal, egyebekkel meg is szórhatod, ha szeretnéd,
    • 1 marék tökmag.

    Folyékony hozzávalók:

    • 1 púpos ek kókuszzsír (hevíthető olíva olaj, vagy valamilyen állati eredetű zsíradék),
    • 700 ml szűrt víz,
    • 1-1,5 ek almaecet.

    A hozzávalókat úgy variálhatod, ahogy szeretnéd! Ez alapjaiban egy totálisan vegetáriánus, alacsony FODMAP tartalmú kenyér!

    Tökmagos-mindenmentes kenyér házilag  – az elkészítés

    1. Zselés massza elkészítése: Keverd össze a chiamagot (40 g) + útifűmaghéjat (20 g) a 200 ml vízzel. Hagyd 10–15 percig állni, míg zselés, kocsonyás massza lesz.

    2. Szárazanyagok összekeverése: Egy nagy tálban keverd össze a liszteket, lenmagot, sót, fűszereket és a szódabikarbónát.

    3. Folyékony anyagok összekeverése: A zselés masszához add az olajat és az almaecetet. Fokozatosan keverd bele a maradék 500 ml vizet, amíg sima, sűrű, de formázható masszát kapsz.

    4. A száraz és folyékony anyagok összedolgozása: Öntsd a nedves masszát a száraz keverékhez. Gyúrd, vagy keverd robotgéppel 3–5 percig, míg egyenletes, rugalmas tésztát kapsz.

    5. Pihentetés: Röviden, max. 5–10 percig, hogy a szódabikarbóna és az almaecet dolgozzon.

    6. Formázás jénai edénybe: Béleld ki sütőpapírral, vagy kend ki vékonyan olajjal. Öntsd bele a tésztát a forma kb. 2/3-áig. Simítsd el vizes spatulával.

    7. Sütés: Fedővel, 180 °C-on 55–60 percig. Fedő nélkül további 25–30 percig, hogy a kérge megpiruljon. Ha szeretnéd extra ropogósan → utolsó 10 percre emeld a hőt 200 °C-ra.

    8. Lehűtés: Vedd ki a jénai edényből, tedd rácsra, és teljesen hagyd kihűlni szeletelés előtt.

    9. Kozmetikázás: Kend körbe olíva olajjal.

    Amennyiben túlsütötted és kemény a széle körben a kenyérnek, akkor sem kell megijedned, mert a hűtőben – frissentartó dobozban – úgyis meg fog puhulni. 

    Jó étvágyat hozzá!

     

    Segítségedre van szükséged?

     

    Nagyjából egy éve foglalkozom IBS-ben, SIBO-ban és endometriózisban szenvedőkkel, eddig az eredmények önmagukért beszélnek, ugyanis nagyjából 2 hét alatt megszűnt mindenkinek a puffadása!

    A szolgáltatásomról bővebben itt tudsz több információt találni és bejelentkezni pedig ezen a linken tudsz.

    Keress bátran az elérhetőségeimen és szabadulj meg a mindennapos diszkomforttól!