Minden- és maceramentes kenyér házilag! Gyorsan elkészíthető és még az alapanyagok sem kerülnek egy vagyonba!

Minden- és maceramentes kenyér házilag – az alapok

Életemben nem sok kenyeret sütöttem még eddig, ezért anno rögtön belecsaptam a lecsóbe és egy – macerás – mindenmentes kenyérrel kezdtem el a mókát!

Nos elég tanulságosra sikerült az első alkalom, mivel egy rakás eszközöm nem volt hozzá…  Ezért találtam ki ezt a receptet.

 

Szükséges elektromos eszközök

  1. Mérleg: nem árt, ha grammonként tud mérni! De térfogatarányosan méricskélhetsz egy bögre segítségével!
  2. Kávédaráló.
  3. Zsírpapír.
  4. Kenyér- vagy őzgerinc forma.

    Hozzávalók

    • 100 gr köles,
    • 100 gr hajdina,
    • 100 gr fekete quinoa (ejtsd: kínvah),
    • 50 gr darált chia (ejtsd: csiah) mag,
    • 1 tk szódabikarbóna vagy 5 gr élesztő (de akár ki is hagyhatod őket),
    • 1 púpos ek kókuszzsír (hevíthető olíva olaj, vagy valamilyen állati eredetű zsíradék),
    • szűrt víz,
    • ízlés szerint lenmaggal, szezám maggal, egyebekkel meg is szórhatod, ha szeretnéd,
    • só.

    A hozzávalókat úgy variálhatod, ahogy szeretnéd! Ez alapjaiban egy totálisan vegetáriánus, alacsony FODMAP tartalmú kenyér!

    Minden- és maceramentes kenyér házilag  – az elkészítés

    Itt nem kell áztatnod az álgabonákat, így rengeteg macerától tudod magad megszabadítani!

    Kezdetnek itt az ideje előmelegíteni sütőt.

    Ha a fentiekkel meg vagy, akkor a ledarált chia magot áztasd be 5 percre 1,5 dl vízbe. Dobd bele a sót, a kókuszzsírt, a szódabikarbónát és kutyuld össze.

    Ezután egy nagy tálban keverd össze a „gabonákat” a chia magos keverékkel. Az állaga legyen sűrűn folyós! Ha túl darabos, akkor kínáld meg egy kis vízzel és keverd át megint.

    A kenyérformába rakd bele a sütőpapírt, majd a kész masszát. Ezután a felesleges sütőpapírt vagdald le.

    A sütési idő légkeveréses sütőben 170 Celsius fokon 70-80 perc, hagyományosban kb. 90-100 perc.

    Ha elkészült, akkor vedd ki a cuccot a sütőből, várd meg amíg kihűl és szeleteld fel.

    Amennyiben túlsütötted és kemény a széle körben a kenyérnek, akkor sem kell megijedned, mert a hűtőben – frissentartó dobozban – úgyis meg fog puhulni.

    Jó étvágyat hozzá!

    Segítségedre van szükséged?

     

    Nagyjából egy éve foglalkozom IBS-ben, SIBO-ban és endometriózisban szenvedőkkel, eddig az eredmények önmagukért beszélnek, ugyanis nagyjából 2 hét alatt megszűnt mindenkinek a puffadása!

    A szolgáltatásomról bővebben itt tudsz több információt találni és bejelentkezni pedig ezen a linken tudsz.

    Keress bátran az elérhetőségeimen és szabadulj meg a mindennapos diszkomforttól!