Minden- és maceramentes kenyér házilag! Gyorsan elkészíthető és még az alapanyagok sem kerülnek egy vagyonba!
Minden- és maceramentes kenyér házilag – az alapok
Életemben nem sok kenyeret sütöttem még eddig, ezért anno rögtön belecsaptam a lecsóbe és egy – macerás – mindenmentes kenyérrel kezdtem el a mókát!
Nos elég tanulságosra sikerült az első alkalom, mivel egy rakás eszközöm nem volt hozzá… Ezért találtam ki ezt a receptet.
Szükséges elektromos eszközök
- Mérleg: nem árt, ha grammonként tud mérni! De térfogatarányosan méricskélhetsz egy bögre segítségével!
- Kávédaráló.
- Zsírpapír.
- Kenyér- vagy őzgerinc forma.
Hozzávalók
- 100 gr köles,
- 100 gr hajdina,
- 100 gr fekete quinoa (ejtsd: kínvah),
- 50 gr darált chia (ejtsd: csiah) mag,
- 1 tk szódabikarbóna vagy 5 gr élesztő (de akár ki is hagyhatod őket),
- 1 púpos ek kókuszzsír (hevíthető olíva olaj, vagy valamilyen állati eredetű zsíradék),
- szűrt víz,
- ízlés szerint lenmaggal, szezám maggal, egyebekkel meg is szórhatod, ha szeretnéd,
- só.
A hozzávalókat úgy variálhatod, ahogy szeretnéd! Ez alapjaiban egy totálisan vegetáriánus, alacsony FODMAP tartalmú kenyér!
Minden- és maceramentes kenyér házilag – az elkészítés
Itt nem kell áztatnod az álgabonákat, így rengeteg macerától tudod magad megszabadítani!
Kezdetnek itt az ideje előmelegíteni sütőt.
Ha a fentiekkel meg vagy, akkor a ledarált chia magot áztasd be 5 percre 1,5 dl vízbe. Dobd bele a sót, a kókuszzsírt, a szódabikarbónát és kutyuld össze.
Ezután egy nagy tálban keverd össze a „gabonákat” a chia magos keverékkel. Az állaga legyen sűrűn folyós! Ha túl darabos, akkor kínáld meg egy kis vízzel és keverd át megint.
A kenyérformába rakd bele a sütőpapírt, majd a kész masszát. Ezután a felesleges sütőpapírt vagdald le.
A sütési idő légkeveréses sütőben 170 Celsius fokon 70-80 perc, hagyományosban kb. 90-100 perc.
Ha elkészült, akkor vedd ki a cuccot a sütőből, várd meg amíg kihűl és szeleteld fel.
Amennyiben túlsütötted és kemény a széle körben a kenyérnek, akkor sem kell megijedned, mert a hűtőben – frissentartó dobozban – úgyis meg fog puhulni.
Jó étvágyat hozzá!
Segítségedre van szükséged?
Nagyjából egy éve foglalkozom IBS-ben, SIBO-ban és endometriózisban szenvedőkkel, eddig az eredmények önmagukért beszélnek, ugyanis nagyjából 2 hét alatt megszűnt mindenkinek a puffadása!
A szolgáltatásomról bővebben itt tudsz több információt találni és bejelentkezni pedig ezen a linken tudsz.
Keress bátran az elérhetőségeimen és szabadulj meg a mindennapos diszkomforttól!