Az ételintolerancia élelmiszerekre vagy annak összetevőire létrejövő nem allergiás jellegű reakció. Nem összetévesztendő az ételallergiával!
Ételintolerancia szövődményei
IgG ellenanyagok termelése és antigén-antitest kialakulása okozza ezeket a nem allergiás jellegű reakciókat. Miután a szövetekben lerakódnak, krónikus gyulladásokat okoznak.
Ételintolerancia fajtái
Három fajtája van, ezek a következők
Farmakológiai intolerancia
Avagy pseudoallergiás reakció (PAR). Hasonló tünetekkel jár, mint az élelmiszerallergia, viszont a PAR-ban nem vesznek részt az IgE antitestek.
A szöveti hízósejtekből hisztamin szabadul fel, amelyet a szervezet a diaminooxidáz (DAO) enzim hiánya miatt nem tud részben, vagy egyáltalán lebontani.
Szóval egy hisztamin intolerancia esetén alakul ki ez az álallergiás reakció.
Mi okoz hisztamin intoleranciát?
Az élelmiszerekben előforduló anyagok, pl:
- maga a hisztamin (fermentált káposzta, vörösbor, sajt);
- szerotonin (dió, banán);
- tyramin (az előbb felsoroltakban);
- feniletilamin (csoki).
Élelmiszeradalékok:
- E102 (tartrazin);
- E214-219 (benzoesav);
- E220-227 (szulfitok);
- E621 (nátrium-glutamát).
Enzimdefektusok
A leggyakoribb példája a laktáz enzim részleges vagy teljes hiánya. Ilyenkor a szervezet nem tudja lebontani a laktózt és így az fermentàlódni fog a vastagbélben, hidrogén fog keletkezni és gázosodást fog okozni.
Nem definiált
A leggyakoribb fajtája a cöliákia vagyis lisztérzékenység. A zab, búza, árpa, rozs egyik összetevője – a gliadin – autoimmun folyamatokat vált ki a szervezetben. Ez pedig degenerációt okoz a vékonybél bolyhaiban. Legrosszabb esetben vékonybél rákot okoz.
Ilyenkor életünk végéig kell eliminálni az étrendünkből ezeket az élelmiszereket.
Ételintolerancia leggyakoribb tünetei
- emésztőszervrendszeri: puffadás, székrekedés, hasmenés, gyomortáji fàjdalom, hányinger;
- bőrproblémák: ekcéma, bőrkütés;
- izomrendszeri problémák: ízületi fájdalom illetve -gyulladás, izom fájdalom illetve -gyengeség;
- központi idegrendszert érintők: agyköd, fejfájás, fáradtság, szorongás, hangulatingadozás, koncentrációs zavarok, gyerekeknél hiperaktivitás, depresszió;
- légzőszervi problémák: orrfolyás, asztma, gyulladások (orrnyálkahártya, orrüreg).
Ételintolerancia – így szabadulhatsz meg tőle
Bàrmennyire is sápítoznak a dietetikusok, hogy pénzkidobás az ételintolerancia teszt, de érdekes módon, ha az ott kapott ételeket/italokat eliminàlod az étrendedből, csodával hatàros módon a tüneteid nagy része(pl. puffadás, gàzosodás, székrekedés) kb. 2 héten belül elmúlnak!
A teszt a jelenlegi állapotod mutatja be, a labor cégek állítása szerint a tételek felezési ideje 23 nap.
Ha nem akarsz tesztet csinàltatni, akkor lelked rajta!
Nincs más teendőd, mint tej, tojás, glutén, szója, mogyoró, kagyló, hozzáadott cukor tartalmú élelmiszereket és az alkohol kerülni illetve ezek keresztallergénjeit is kerülni.
Utána pedig jön a móka, hogy még mindig puffadsz. Egyesével kell tesztelni mindent és naplózni.
Plusz ha jót akarsz magadnak, akkor az alacsony FODMAP diétának alaposan utána nézel!
Segítségedre van szükséged?
Nagyjából egy éve foglalkozom IBS-ben, SIBO-ban és endometriózisban szenvedőkkel, eddig az eredmények önmagukért beszélnek, ugyanis nagyjából 2 hét alatt megszűnt mindenkinek a puffadása!
A szolgáltatásomról bővebben itt tudsz több információt találni és bejelentkezni pedig ezen a linken tudsz.
Keress bátran az elérhetőségeimen és szabadulj meg a mindennapos diszkomforttól!
Trackback/Pingback