Hisztamin intolerancia témájávàl részben már foglalkoztam az ételintolerancia bemutatásakor, de most egy kicsit bővebben fogok róla írni!

Mi is a hisztamin?

A hisztamin egy olyan molekula, amely több testi funkcióban is részt vesz, a szervezetünkben természetesen fordul elő.

Fontos szerepet játszik a szervezetünkben, pl. ő váltja ki a gyomrunkban a gyomorsavat, befolyással van az agyunkban létrejövő jelátvitelnek és az immunrendszerünknek is fontos szereplője.

Hisztamin intolerancia okai

Szoktàk mondani, hogy a jóból is megárt a sok! Ez szintén igaz a hisztaminra is!

Amikor sok van belőle, akkor a bőrön kiütés formájában jelenik meg, gyomorégést idéz elő, mert fokozottan termelődik a gyomorsav, amely hastáji fájdalmakat is okoz.

A hisztamin intolerancia akkor jön létre, amikor a DAO-enzim nem tudja részben vagy egyáltalàn lebontani a hisztamint.

Ez a hibás enzim működés több okból is lehetséges:

  • genetikai rendellenesség;
  • krónikus stressz;
  • alkoholfogyasztás;
  • B6 és/vagy Zn hiány;
  • gyógyszerek mellékhatásaként: pl. diklofenák vagy acetilszalicilsav (aspirin);
  • áteresztő bél szindróma;
  • kontaminàlt bél szindróma.

Hisztamin intolerancia tünetei

Gyakoribb tünetek

  • fejfájás, migrén;
  • szédülés;
  • bőrkiütések;
  • hányinger;
  • tüsszögés,
  • menstruàciós zavar.

Súlyosabb tünetek

  • szorongás;
  • alvászavar;
  • remegés;
  • kiugró vérnyomás (alacsony vagy magas);
  • szívritmuszavar.

Mi okoz hisztamin-intoleranciát?

Az élelmiszerekben előforduló anyagok, pl:

  • maga a hisztamin (fermentált káposzta, vörösbor, sajt);
  • szerotonin (dió, banán);
  • tyramin (az előbb felsoroltakban);
  • feniletilamin (csoki).

Élelmiszeradalékok:

  • E102 (tartrazin);
  • E214-219 (benzoesav);
  • E220-227 (szulfitok);
  • E621 (nátrium-glutamát).

Hisztamin intolerancia szerinti táplálkozás

A Swiss Interest Group hisztamin intolerancia táblázata nagyon sok segítséget tud benne nyújtani!

0-tól 3-ig terjedő skálán, élelmiszercsoportonkènt meghatározva történik a besorolás. Pl.

  • Tejtermékeknél nullás a cottage cheese, hàrmas a parmezán;
  • A hústermékeknél nagyon sok minden függ a frissességtől, de általában elmondható, hogy nullás a csirkehús, hármas az összes feldolgozott termék (virsli, szalámi, kolbász);
  • Magvaknàl a dió kerülendő kategória, illetve az összes pirított mag is.

Segítségedre van szükséged?

 

A legjobb helyen jársz! Nagyjából egy éve foglalkozom IBS-ben, SIBO-ban és endometriózisban szenvedőkkel, eddig az eredmények önmagukért beszélnek, ugyanis nagyjából 2 hét alatt megszűnt mindenkinek a puffadása!

A szolgáltatásomról bővebben itt tudsz több információt találni és bejelentkezni pedig ezen a linken tudsz.

Keress bátran az elérhetőségeimen és szabadulj meg a mindennapos diszkomforttól!