Hisztamin intolerancia témájávàl részben már foglalkoztam az ételintolerancia bemutatásakor, de most egy kicsit bővebben fogok róla írni!
Mi is a hisztamin?
A hisztamin egy olyan molekula, amely több testi funkcióban is részt vesz, a szervezetünkben természetesen fordul elő.
Fontos szerepet játszik a szervezetünkben, pl. ő váltja ki a gyomrunkban a gyomorsavat, befolyással van az agyunkban létrejövő jelátvitelnek és az immunrendszerünknek is fontos szereplője.
Hisztamin intolerancia okai
Szoktàk mondani, hogy a jóból is megárt a sok! Ez szintén igaz a hisztaminra is!
Amikor sok van belőle, akkor a bőrön kiütés formájában jelenik meg, gyomorégést idéz elő, mert fokozottan termelődik a gyomorsav, amely hastáji fájdalmakat is okoz.
A hisztamin intolerancia akkor jön létre, amikor a DAO-enzim nem tudja részben vagy egyáltalàn lebontani a hisztamint.
Ez a hibás enzim működés több okból is lehetséges:
- genetikai rendellenesség;
- krónikus stressz;
- alkoholfogyasztás;
- B6 és/vagy Zn hiány;
- gyógyszerek mellékhatásaként: pl. diklofenák vagy acetilszalicilsav (aspirin);
- áteresztő bél szindróma;
- kontaminàlt bél szindróma.
Hisztamin intolerancia tünetei
Gyakoribb tünetek
- fejfájás, migrén;
- szédülés;
- bőrkiütések;
- hányinger;
- tüsszögés,
- menstruàciós zavar.
Súlyosabb tünetek
- szorongás;
- alvászavar;
- remegés;
- kiugró vérnyomás (alacsony vagy magas);
- szívritmuszavar.
Mi okoz hisztamin-intoleranciát?
Az élelmiszerekben előforduló anyagok, pl:
- maga a hisztamin (fermentált káposzta, vörösbor, sajt);
- szerotonin (dió, banán);
- tyramin (az előbb felsoroltakban);
- feniletilamin (csoki).
Élelmiszeradalékok:
- E102 (tartrazin);
- E214-219 (benzoesav);
- E220-227 (szulfitok);
- E621 (nátrium-glutamát).
Hisztamin intolerancia szerinti táplálkozás
A Swiss Interest Group hisztamin intolerancia táblázata nagyon sok segítséget tud benne nyújtani!
0-tól 3-ig terjedő skálán, élelmiszercsoportonkènt meghatározva történik a besorolás. Pl.
- Tejtermékeknél nullás a cottage cheese, hàrmas a parmezán;
- A hústermékeknél nagyon sok minden függ a frissességtől, de általában elmondható, hogy nullás a csirkehús, hármas az összes feldolgozott termék (virsli, szalámi, kolbász);
- Magvaknàl a dió kerülendő kategória, illetve az összes pirított mag is.
Segítségedre van szükséged?
A legjobb helyen jársz! Nagyjából egy éve foglalkozom IBS-ben, SIBO-ban és endometriózisban szenvedőkkel, eddig az eredmények önmagukért beszélnek, ugyanis nagyjából 2 hét alatt megszűnt mindenkinek a puffadása!
A szolgáltatásomról bővebben itt tudsz több információt találni és bejelentkezni pedig ezen a linken tudsz.
Keress bátran az elérhetőségeimen és szabadulj meg a mindennapos diszkomforttól!
Trackback/Pingback