Mindenmentes kenyér házilag! Viszonylag kevés macerával elkészíthető és még az alapanyagok sem kerülnek egy vagyonba!
Mindenmentes kenyér házilag – az alapok
Életemben nem sütöttem még semmilyen kenyeret, nem hogy mindenmentest!
Nos kellett hozzá egy jó recept, amelyet végül saját ízlés szerint készítettem el.
Mivel egy rakás eszközöm nem volt hozzá, ezért elég izgalmas volt az elkészítése! Ezért ezek nélkül bele se kezdj!
Szükséges elektromos eszközök
- Mérleg: nem árt, ha grammonként tud mérni!
- Kávédaráló.
- Turmixgép: lehetőleg tartályos, ebben kell majd a hozzávalókat ledarálni!
Egyéb szükséges dolgok
- Zsírpapír,
- Kenyér- vagy őzgerinc forma,
- Sűrű fonású tésztaszűrő.
Hozzávalók
- 100 gr köles,
- 100 gr hajdina,
- 100 gr fekete quinoa (ejtsd: kínvah 😀 ),
- 50 gr darált chia (ejtsd: csiah) mag,
- 1 tk szódabikarbóna vagy 5 gr élesztő (de akár ki is hagyhatod őket),
- 1 púpos ek kókuszzsír (hevíthető olíva olaj, vagy valamilyen állati eredetű zsíradék),
- szűrt víz,
- ízlés szerint lenmaggal, szezám maggal, egyebekkel meg is szórhatod, ha szeretnéd,
- só.
A hozzávalókat úgy variálhatod, ahogy szeretnéd! Ez alapjaiban egy totálisan vegetáriánus, alacsony FODMAP tartalmú kenyér!
Mindenmentes kenyér házilag – az elkészítés
Nos, egyik napról a másikra nem fog menni, ugyanis az első három hozzávalót (köles, hajdina, quinoa) 24 órára be kell áztatnod. Persze a vizet gyakran cseréld rajta, hogy ne legyen zavaros.
Miután letelt a 24 óra, mosd át bő vízben többször, majd csepegtesd le egy nagy szűrőben!
Ezután szépen vedd elő a turmixgépet és homogénné daráld le a gluténmentes „gabonáid”.
Ezután célszerű előmelegíteni sütőt.
Ha a fentiekkel meg vagy, akkor a ledarált chia magot áztasd be 5 percre 1,5 dl vízbe. Dobd bele a sót, a kókuszzsírt, a szódabikarbónát és kutyuld össze.
Ezután egy nagy tálban keverd össze a „gabonákat” a chia magos keverékkel. Az állaga legyen sűrűn folyós! Ha túl darabos, akkor kínáld meg egy kis vízzel és keverd át megint.
A kenyérformába rakd bele a sütőpapírt, majd a kész masszát. Ezután a felesleges sütőpapírt vagdald le.
A sütési idő légkeveréses sütőben 170 Celsius fokon 70-80 perc, hagyományosban kb. 90-100 perc.
Ha elkészült, akkor vedd ki a cuccot a sütőből, várd meg amíg kihűl és szeleteld fel.
Amennyiben túlsütötted és kemény a széle körben a kenyérnek, akkor sem kell megijedned, mert a hűtőben – frissentartó dobozban – úgyis meg fog puhulni.
Jó étvágyat hozzá!
Segítségedre van szükséged?
Nagyjából egy éve foglalkozom IBS-ben, SIBO-ban és endometriózisban szenvedőkkel, eddig az eredmények önmagukért beszélnek, ugyanis nagyjából 2 hét alatt megszűnt mindenkinek a puffadása!
A szolgáltatásomról bővebben itt tudsz több információt találni és bejelentkezni pedig ezen a linken tudsz.
Keress bátran az elérhetőségeimen és szabadulj meg a mindennapos diszkomforttól!