Meal prep avagy az előrefőzés az okoskonyha legfontosabb és legélvezetesebb része, már ha szeretsz főzni!

Meal prep előnyei

 

Az előrefőzésnek számos előnye van, nézzük meg sorban őket:

  • Költséghatékony, vagy mondhatjuk úgy is, hogy rengeteg pénzt spórolunk meg vele! Csak annyi alapanyagot fogunk megvenni, amennyit biztosan fel fogunk használni. Nem fog ránk rohadni a zöldség vagy a gyümölcs.
  • Időtakarékos. Heti 1x kell több kaját megfőzni, lehet hogy vasárnap 4 óra helyett 6-ot fogsz állni, de nem kell minden nap főznöd, max. köretet, ami gyorsan meg van.
  • Tápanyagdúsabb és egészségesebb! Hányszor fordult már elő, hogy nem volt otthon főtt kaja és inkább rendeltél gyorskaját vagy ettèl szalámit/konzervet helyette?! Ezek többsége E-betűs vackokkal van tele és/vagy ultrafeldolgozottak.
  • Vàltozatos! Ha elkészült az egy hónapos étrendi tervezeted, akkor látni fogod, hogy nem állandóan pörkölt és rántott hús lesz a menü, hanem lesz az asztalon friss saláta, hüvelyesek, tengeri hal, stb.
  • Támogatja az ideális testsúlyod elérését/megtartását! Minden kajád be lesz dobozolva, porciózva. Nem fogsz se kevesebbet, se többet enni. Nem kell grammoznod, ha nem akarod. Gyorsan meg fogod tanulji, hogy pl. 3 adagoló kanàl rizs és 2 párolt zöldség tökéletesen elég lesz.
  • Időmenedzsment. Előre tudni fogod, hogy mikor kell feltenni a gázra pl. a marhapörköltet és mikor a párolandó zöldségeket. Nem fogsz a kelleténél többet ácsingózni a konyhában!
  • Több étel, kevesebb munkával! Vannak a gyerekeknek kedvenc kajái, amiket bármikor meg tudnak enni, amikor azt mondják, hogy nem éhesek, de aznap még egy falatot sem ettek. Na ebből főzől egy dupla adagot és nem lesz többet otthon éhes gyerekszáj!
  • Stresszmenedzsment szempontjàból is kiváló, nem fogsz azon görcsölni, hogy ott állsz a tűzhely mellett és egy rakás dolog nincs otthon és megint mehetsz a boltba, pedig tegnap 2x is voltàl…

Meal prep ételtárolási szabályai

Ha nincs hisztamin intoleranciád, akkor a hűtőben is tárolhatod a kész ételeid, más esetben egyből dobd őket a fagyasztóba.

Hűtőben tárolva

  • 1-2 napig elállnak: a nyers húsok, egyben, akàr darabolva, vagy feldolgozva (darált hús);
  • 3 napig elállnak: főtt húsok, saláták, levesek, raguk, pizza;
  • akár 5 napig is elállnak: egyben sült húsok, pecsenyék, ràntott ételek.

Fagyasztóban tárolva

  • 1-2 hónapig elállnak: tésztás dolgok, pl. kenyér, pizza;
  • 2-3 hónapig elállnak: főtt húsok, levesek;
  • 3-4 hónapig elállnak: nyers húsok darabolva-feldolgozva, sült húsok darabolva-egyben.

Segítségedre van szükséged?

 Nagyjából egy éve foglalkozom IBS-ben, SIBO-ban és endometriózisban szenvedőkkel, eddig az eredmények önmagukért beszélnek, ugyanis nagyjából 2 hét alatt megszűnt mindenkinek a puffadása!

A szolgáltatásomról bővebben itt tudsz több információt találni és bejelentkezni pedig ezen a linken tudsz.

Keress bátran az elérhetőségeimen és szabadulj meg a mindennapos diszkomforttól!